Laatste nieuwtjes van Muziek Pardoes

Een lesmap voor leerkrachten, versterking met Sophie Pelgrims en binnengluren bij de schoolvoorstelling van Affligem!

Lesmap

Muziek Pardoes houdt ervan om basisscholen te mogen bezoeken met onze interactieve muzikale voorstelling. Schoolvoorstellingen zijn namelijk dé manier om àlle kinderen in aanraking te brengen met kwalitatieve muzikale kindervoorstellingen. Daarnaast vinden we het een grote meerwaarde als onze voorstelling binnen een ruimer leertraject gekaderd wordt. We rekenen hiervoor op de leerkracht, expert van zijn of haar klas. Een verrassing voorgeschoteld krijgen is één ding, een verrassing verwachten is volgens ons nóg leuker. En dan moet de leerkracht uiteraard ook weten wat de leerlingen zullen te horen, te doen en te proeven krijgen.

 

Daarom is Muziek Pardoes druk bezig met het uitwerken van een lesmap bij haar kindertheater. De educatieve bijlage kan zowel gebruikt worden als voorbereiding of nabespreking van de kindervoorstelling. Naast informatie over het verhaal, de instrumenten en de muzikanten worden er een heleboel lesideeën aangereikt. Verwijzingen naar interessante sites en geluidsfragmenten ontbreken niet. In bijlage vind je de partituren van alle liederen uit de voorstelling en kant en klare lesbladen die gekopieerd kunnen worden.

Aan de leerkracht om hieruit te kiezen, te proeven en te mixen. Omgekeerd zijn ook wij benieuwd naar jullie ervaringen en nieuwe lesideeën!

 

Indien jouw school één van onze activiteiten voor kinderen boekt, wordt de lesmap u gratis toegezonden voor een heerlijke muziekervaring.

 

Versterking bij Pardoes

De voorstelling Het Herderinnetje & De Schoorsteenveger werd eind 2012 samen met Monique van Boom bedacht en gecomponeerd. Met een familie uitbreiding in het vooruitzicht draagt Monique de uitvoerende muzikale fakkel gedeeltelijk over aan Sophie Pelgrims. Naargelang de beschikbaarheid zal Monique op klarinet of Sophie op dwarsfluit samen met Ruby de voorstelling Het herderinnetje en de Schoorsteenveger brengen. Sophie heeft reeds een eigen muziekeducatieve organisatie Muzkido. Met Muzkido organiseert Sophie creatieve workshops vol muziek en verhaaltjes voor kleuters. Al spelend ontdekken ze muziek en kunnen ze experimenteren met instrumenten.

 

Binnengluren in Affligem

Op 21 mei was de laatste try-out met Sophie is achter de rug. De leerlingen van het derde leerjaar in Affligem mochten genieten van de voorstelling Het Herderinnetje en de Schoorsteenveger en aan hun reactie tijdens en na de voorstelling te zien zijn we er helemaal klaar voor. De personages, het verhaal, de muziek, de instrumenten… in alles gingen de leerlingen mee en genoten er van samen te zingen, te dansen en te musiceren. De leerkrachten achteraan keken verwonderd op van het enthousiasme én de concentratie die hun leerlingen konden opbrengen gedurende de hele voorstelling.

 

Monique kwam een kijkje nemen, gaf tussen de twee voorstellingen nog enkele tips ‘vanuit de zaal’ en vond ook nog de tijd enkele leuke filmfragmenten te schieten. We maakten hier een korte compilatie van waarbij je eventjes kan ‘binnengluren’ bij deze schoolvoorstelling.

 

Onze media-vaardigheden zijn misschien nog wat amateuristisch, de voorstelling is dat al lang niet meer! De leerkrachten (toch een bijzonder ervaren en kritisch publiek) waren bijzonder lovend en beloofden onze voorstelling aan te prijzen bij hun collega’s. 

Wij zijn er alvast klaar voor!

Ruby De Bruyne is gespecialiseerd in het organiseren en uitvoeren van muzikale activiteiten voor kinderen en volwassenen. In haar eigen concepten en werk in opdracht verwerkt ze steeds principes van groei, spel en verbondenheid. Ruby is actief in Vlaanderen en Brussel. Ze heeft een Master Muziekpedagogie behaald aan het Lemmensinstituut te Leuven en een extra Master Cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen.