Kom naar het feestelijke slotconcert van het Cantania muziekproject in het Paleis voor Schone Kunsten!
De Quartier Liberté is een wijk waar de levensvreugde heerst, waar harmonie en vrijheid hoogtij vieren. Wat de Quartier Liberté zo bijzonder maakt, is dat de bewoners hun persoonlijke vrijheid de vrije loop laten zonder het respect voor hun medeburgers uit het oog te verliezen. De sfeer is zo bijzonder dat het de nieuwsgierigheid wekt van Stella, een televisiejournaliste die op zoek is naar primeurs. Eén ding is zeker: ze gaat het geheim van deze buurt ontrafelen.
Sinds september maakt het kinder- en jeugdkoor van de Jetse Academie deel uit van de voorbereidende kinderkoren van de Munt.
Zondag 10 december brachten ze samen met La Choraline et La Maîtrise een prachtig Kerstconcert in Aula Magna (Louvain la Neuve).
Hard gewerkt, maar het resultaat was genieten!
Van 5 tot 13 juli 2023 bruiste Gent van de energie: 1200 deelnemers uit 55 koren en 15 landen kwamen samen om te zingen en te genieten van inspirerende zangateliers en een geweldige internationale sfeer. Dit alles onder een stralende Belgische zon!
Europa Cantat Junior is een uniek festival voor kinder- en jeugdkoren. Er wordt dagelijks gerepeteerd en aan het einde van de week mondt dit uit in een groot slotconcert. Het internationale gezelschap ontdekt ondertussen ook de prachtige stad Gent en geniet van verschillende concerten en open singing.
Een terugblik op een fantastisch project!
Een jaar lang voorbereiden, zingen, lachen, plezier maken ... en als kers op de taart een groot slotconcert bij Bozar!
Bekijk de reacties van de leerlingen na het concert op 10 juni 2023.
Expertisedeling tussen leerkrachten. Muzisch sterker in de schoenen staan. De leerlingen laten kennismaken met de academie en met het plaatselijke Gemeenschapscentrum De Zeyp. Hun culturele blik verruimen. Hen de kans geven om hun creativiteit te ontdekken én te tonen…
Het lijstje doelen waar de Jetse Academie voor Muziek, Woord en Dans samen met basisschool De Goudenregen in Ganshoren aan wil werken, is ambitieus.
Graag nodig ik jou, muziekliefhebber, van harte uit op het slotconcert van Cantania op 20 mei in BOZAR.
Cantania is een prachtig muziekproject dat 670 Brusselse kinderen een heel jaar in de klas samen aan het zingen brengt om af te sluiten met een groot concert in de Henri Le Boeufzaal in Bozar. Dit jaar brengen we trouwens voor het eerst werk van Belgische makelij. De video over het project legt het concept mooi uit.
Er is een voorstelling om 13.00u en een voorstelling om 17.30u. Het concert is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat kan via deze link.
Al drie jaar begeleid ik wekelijks het zangatelier van Brede School Helmet (Schaarbeek). Iedere dinsdag komen 12 à 18 leerlingen van de buurtscholen Heilige Familie en Champagnat samen de stem smeren en liederen zingen.
Vanaf januari 2017 zal leerkracht Dorien Verboven deze groep dames onder haar hoede nemen, dus zorgden we samen nog voor een mooie afsluiter.
Vrijdag 18 november organiseerde Gemeenschapscentrum Nekkersdal (Laken) haar jaarlijkse Winterwandeling. Tijdens deze korte wandeling doorheen de wijk passeren de bewoners langsheen allerlei artiesten, optredens en kunstinstallaties.
Dit jaar werd de basisschool Leidstar gevraagd om ook een muzische act te voorzien, aangezien de wandeling aan hun voordeur startte. Leidstar school besloot een beroep te doen op organisatie De Muziekboom en zij stuurden mij naar de school.
De Zomermuzikadeekes kwamen twee dagen musiceren, zingen, knutselen en spelen in de pastorij van Tildonk. Samen met Jeugdmuziekatelier Muzikea organiseerde Muziek Pardoes er haar eerste zomerstage rond het thema De Planeten.
Vijftien bengels tussen 5 en 7 jaar verkenden samen de muziek van Gustav Holst, bouwden een 'bijna-echte' raket en gingen op de verschillende planeten op zoek naar de nieuwe co-piloot van astronautenolifant Gustav.
Voor de zesde maal op rij organiseerde de stad Leuven in samenwerking met het Regionaal Instituut voor Samenlevingsopbouw (Riso) Vlaams-Brabant tijdens de laatste 3 weken van augustus de zomerschool. Een 80-tal anderstalige kinderen tussen 5 en 7 jaar bereidden zich er al spelenderwijs voor op het nieuwe schooljaar. Dit jaar was de zomerschool zo’n 30 verschillende thuistalen rijk.
De aanwezige kinderen hebben de meest uiteenlopende nationaliteiten van origine: Nepalees, Pools, Arabisch, Koerdisch, Portugees, Ghanees, enz. Ze spreken thuis geen of weinig Nederlands, maar de ouders stimuleren hen wel de taal te onderhouden door hen naar de zomerschool te brengen. Verschillende kinderen zijn nieuwkomers en starten volledig nieuw in de Nederlandse taal.
Mohamed Ridouani, Schepen van Onderwijs, legt het belang van het project uit: ‘We zetten in op taal van schoolkinderen, vanaf de kleuterleeftijd, omdat taalachterstand leidt tot onderwijsachterstand. Veel te weinig anderstaligen komen in het hoger onderwijs terecht. Al in de lagere en middelbare school lopen deze studenten studievertraging op en met dit soort initiatief willen we daar iets aan doen.’
Sinds begin 2016 kom ik met vzw De Muziekboom regelmatig muziek brengen in de kleuterscholen van Brussel. Door middel van workshops mét de leerkracht willen we muziek integreren in het dagelijkse leven, zodat er een muzikaal fundament wordt gelegd waarop later kan worden voortgebouwd.
Koor & Stem organiseerde reeds drie jaar de opleiding "Zingen met Kinderen". Al sinds het eerste jaar was ik gemotiveerd om aan deze opleiding deel te nemen, maar het bleek niet evident om acht zondagen op een jaar te blokkeren. Dit schooljaar lukte het mij wél om hier prioriteit aan te geven en het was het meer dan waard.
5 februari was de slotdag van het Zangmakers-project in basisschool De Wereldreiziger in Antwerpen. Een bruisende dag vol zang- en speelplezier.
In het voorjaar werd ik gecontacteerd door juf Justine, die op zoek was naar een fijn project voor het Meertalenkoor van de school. Basisschool de Wereldreiziger heeft namelijk een uitgewerkte visie rond meertaligheid in de school en trekt deze visie ook door in haar artistieke activiteiten. Wanneer ik haar vertelde over Zangmakers was ze meteen enthousiast.
Elk jaar presenteert het Kaaitheater ruim 70 producties, door artiesten en groepen uit een twintigtal landen. Daar zijn bekende en minder bekende namen bij, sommige hebben een lange geschiedenis met het Kaaitheater, andere staan er voor het eerst. Dat geldt ook voor het publiek: sommige toeschouwers zijn habitués, maar elk seizoen verwelkomen ze ook vele nieuwe bezoekers, jong en oud en alles daartussenin.
Gedurende drie opeenvolgende weken leerden de leerlingen uit het eerste leerjaar van basisschool Klim-Op te Vilvoorde de basis van Soundpainting. Soundpainting is de multidisciplinaire gebarentaal om live te improviseren en componeren. Tijdens deze workshops leerden we meer dan 25 Soundpainting gebaren interpreteren en verklanken.
Aan het begin van een nieuwe workshopreeks is het nodig voldoende aandacht te besteden aan de zoektocht naar leuke, mooie of verrassende geluiden met onze stem, het lichaam of instrumenten. Eenmaal de leerlingen begrijpen dat 'fouten maken' niet echt bestaat bij Soundpainting gaan de creatieve remmen los.