muZette/muZeven

Tijdens de maand april had Ruby de handen vol met het kunsteducatief project muZette/muZeven, een samenwerking met het Jubelparkmuseum (Brussel).

 

Een verslag van Klara Herremans, verantwoordelijke communicatie van het Jubelparkmuseum:

 

Drie Brusselse klassen met leerlingen van diverse achtergronden volgden in april 2014 een piloottraject van vier sessies. We ontmoetten hen drie maal in het museum en één maal in het gemeenschapscentrum in de buurt van hun school. In het museum ontdekten de kinderen kijkend en luisterend, spelend en zingend, de museumverzamelingen via liedjes die ze nadien onder leiding van een dirigent ook leerden zingen. Muziek werd de taal om over kunst te spreken, om de verbeelding te prikkelen, om het museum te veroveren. De liedjes brachten niet alleen sfeer maar werden een manier om andere culturen en verre tijden te ontsluiten. Waarom? Omdat samen zingen een uitstekende manier is om onszelf en elkaar te leren kennen en onze identiteit uit te drukken.

 

De zangworkshop in het gemeenschapscentrum dient om de museumervaring te versterken. Door middel van hun eigen stem leggen de kinderen contact met beelden uit diverse culturen. Een stemcoach helpt de kinderen om zelfvertrouwen te winnen en zich muzikaal uit te drukken. Er worden liedjes aangeboden uit alle hoeken van de wereld, maar ook van eigen bodem.

 

Met het toonmoment sloten we dit piloottraject feestelijk af met een concert waarbij de drie klassen samen laten horen hoe een museum kan klinken én hoe een museumbezoek ook helemaal anders kan uitpakken. Na dit pilootproject kunnen Brusselse scholen inschrijven voor muZette/muZeven. Het traject bestaat dan uit twee fasen: een zangworkshop van 1,5 uur en museumbezoek van 2 uur. Info en reservatie bij het Jubelparkmuseum.

Ruby De Bruyne is gespecialiseerd in het organiseren en uitvoeren van muzikale activiteiten voor kinderen en volwassenen. In haar eigen concepten en werk in opdracht verwerkt ze steeds principes van groei, spel en verbondenheid. Ruby is actief in Vlaanderen en Brussel. Ze heeft een Master Muziekpedagogie behaald aan het Lemmensinstituut te Leuven en een extra Master Cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen.