Cantània Brussel

Dit schooljaar leerde ik het zangproject Cantánia kennen. BOZAR werkt hiervoor samen met het Catalaanse muziekcentrum L’Auditori:Educa, dat al sinds 2000 muziekeducatieve producties ontwerpt en promoot. Cantánia is een interactief project dat Catalaanse schoolkinderen tussen 8 en 12 aanspreekt. Ieder jaar wordt speciaal voor deze productie een nieuw stuk gecomponeerd door een gerenommeerde componist die rekening houdt met de leefwereld en zangmogelijkheden van kinderen. De cantate die ik dit jaar mee mocht begeleiden is één van de mooiste composities voor kinderen dat ik ken.

Uniek aan het project is de rol die de klasleerkracht krijgt; gedurende drie dagen komen alle leerkrachten van alle scholen samen en krijgen een vorming in het Paleis voor Schone Kunsten, daar werken ze aan zangtechnieken als ritmiek, ademhaling of klankkleur, en leren ze allerlei praktische tips en trucs hoe je op een spelende manier een zangstuk inoefent met je klas. Ook leerkrachten die niet vertrouwd zijn met muziek en notenbeeld kunnen dankzij deze voorbereidingssessies en de ingezongen CD aan de slag in hun klas.

 

Op 3 mei ‘15 trokken de leerlingen naar het Paleis voor Schone Kunsten voor een slotconcert met muzikanten van het Nationaal Orkest van België, zelfgemaakte kostuums, attributen en een choreografie met 250 deelnemers van Brusselse scholen. Een fantastische beleving voor deze kinderen waarvan de meesten nog nooit in een concertzaal geweest waren, en nu op het podium aangemoedigd worden door hun ouders.

 

Zelf nam ik met twee schoolkoren uit Schaarbeek en Ukkel deel aan het project en stonden we samen op het podium op 3 mei 2015. Tijdens het project leerde ik in de eerste plaats dat kinderen mooie muziek echt weten te waarderen, dat zij ook tijdens de moeilijke noten en soms zware repetities van de samenklanken en harmonieën kunnen genieten. Uiteraard hebben we ook veel plezier gehad tijdens het inoefenen van enkele tong twisters of grappige bewegingen en volop genoten van ‘ons’ concert in de grootste concertzaal van Brussel. Ik ben ontzettend blij dat ik deze ervaring aan mijn zangers heb kunnen aanbieden dankzij BOZAR. Wij zijn – op vraag van de dolenthousiaste leerlingen – volgend schooljaar weer van de partij!

 

Brusselse leerkrachten die graag meer info willen kunnen terecht op de website van BOZAR of stuur een mailtje naar groups@bozar.be

Ruby De Bruyne is gespecialiseerd in het organiseren en uitvoeren van muzikale activiteiten voor kinderen en volwassenen. In haar eigen concepten en werk in opdracht verwerkt ze steeds principes van groei, spel en verbondenheid. Ruby is actief in Vlaanderen en Brussel. Ze heeft een Master Muziekpedagogie behaald aan het Lemmensinstituut te Leuven en een extra Master Cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen.