Zangmakers BS De Wereldreiziger

5 februari was de slotdag van het Zangmakers-project in basisschool De Wereldreiziger in Antwerpen. Een bruisende dag vol zang- en speelplezier.

 

In het voorjaar werd ik gecontacteerd door juf Justine, die op zoek was naar een fijn project voor het Meertalenkoor van de school. Basisschool de Wereldreiziger heeft namelijk een uitgewerkte visie rond meertaligheid in de school en trekt deze visie ook door in haar artistieke activiteiten. Wanneer ik haar vertelde over Zangmakers was ze meteen enthousiast. 

Zangmakers is een zangproject waarbij we een groep leerlingen - de Zangmakers - coachen om hun leeftijdgenoten te leiden in het spelen en zingen van educatieve speelliederen op de speelplaats. Een zingende speelplaats is het resultaat. Naast de gemeenschappelijke zangateliers krijgen de  Zangmakers 8 coachingsessies waarin ze leren leiden, delen, samenwerken en nieuwe speellieden creëren.

 

Sinds half oktober nam ik bijna iedere week de trein naar Antwerpen om speelliederen in alle talen aan te leren aan het Meertalenkoor van de school en het Zangmaker project te introduceren. Van de leerkrachten hoorde ik dat de liederen niet alleen op de speelplaats veel succes hadden, maar dat er ook in de klassen meer gezongen werd om tussendoor even de benen los te maken of die 5 minuutjes voor de bel gaat in te vullen. Het project eindigde met een zangmoment per graad (telkens 200 leerlingen) waarin gekende en nieuwe liederen de revue passeerden zodat het zingende vuurt blijft branden!

Alle info over de workshopreeks Zangmakers vind je op de website www.muziekpardoes.be/zangworkshops

Ruby De Bruyne is gespecialiseerd in het organiseren en uitvoeren van muzikale activiteiten voor kinderen en volwassenen. In haar eigen concepten en werk in opdracht verwerkt ze steeds principes van groei, spel en verbondenheid. Ruby is actief in Vlaanderen en Brussel. Ze heeft een Master Muziekpedagogie behaald aan het Lemmensinstituut te Leuven en een extra Master Cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen.