De Muziekboom in Molenbeek

Sinds begin 2016 kom ik met vzw De Muziekboom regelmatig muziek brengen in de kleuterscholen van Brussel. Door middel van workshops mét de leerkracht willen we muziek integreren in het dagelijkse leven, zodat er een muzikaal fundament wordt gelegd waarop later kan worden voortgebouwd.

Gedurende 4 sessies (afhankelijk van de vraag van de school) geven we muzikale workshops waarin we veel zingen, klanken en instrumenten verkennen en muzikale spelletjes spelen. De leerkrachten doen actief mee aan de workshops en geven input over bijvoorbeeld het thema van de maand, een lied waar ze graag rond werken of een methode die ze eens willen uittesten. Nadien stuur ik de lesvoorbereiding door, zodat de leerkrachten verder kunnen werken met het aangereikte muzikale materiaal.

Tijdens de sessies in Molenbeek musiceerden we zo rond het verhaal Pezzetino met een link naar vormen en kleuren. Het lied over de vormkabouters kreeg een heel eigen invulling met instrumenten, en de klankstaven met hun verschillende kleurtjes werden bovengehaald.

Daarnaast is het voor de kleuters spannend om kennis te maken met vogelfluitjes of zelf te blazen op de trompet.

Het was een heerlijk avontuur!

Ruby De Bruyne is gespecialiseerd in het organiseren en uitvoeren van muzikale activiteiten voor kinderen en volwassenen. In haar eigen concepten en werk in opdracht verwerkt ze steeds principes van groei, spel en verbondenheid. Ruby is actief in Vlaanderen en Brussel. Ze heeft een Master Muziekpedagogie behaald aan het Lemmensinstituut te Leuven en een extra Master Cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen.