Europa Cantat Junior Gent

Van 5 tot 13 juli 2023 bruiste Gent van de energie: 1200 deelnemers uit 55 koren en 15 landen kwamen samen om te zingen en te genieten van inspirerende zangateliers en een geweldige internationale sfeer. Dit alles onder een stralende Belgische zon! 

 

Europa Cantat Junior is een uniek festival voor kinder- en jeugdkoren. Er wordt dagelijks gerepeteerd en aan het einde van de week mondt dit uit in een groot slotconcert. Het internationale gezelschap ontdekt ondertussen ook de prachtige stad Gent en geniet van verschillende concerten en open singing.

 

 

Ik volgde er samen met 30 andere koordirigenten de Study tour. Dit is een formule voor dirigenten, zangleiders, muziekstudenten en iedereen die geïnteresseerd is in zingen met kinderen. Met een internationale groep collega's en verkenden we het festival vanuit een professioneel oogpunt. 

 

De study tour is een dagprogramma. In de voormiddag bezoek je ateliers, je observeert en bespreekt. In de namiddag zijn er gesprekken met de atelierleiders, workshops etc. Welke didactische methoden gebruiken de atelierdirigenten, welk repertoire kozen ze en hoe brengen ze dat aan? Wat zijn nieuwe trends in kinderkoorrepertoire en uitvoering. Deze en andere onderwerpen komen dagelijks aan bod tijdens de study tour onder leiding van Inge Sykora (BE) en Linas Balandis (LT).  We zullen een gedetailleerd programma publiceren dichter bij het festival. Lees meer in de FAQ.

 

 

Het was een heerlijke inspirerende week vol muziek, zang en verbondenheid!

Alle info over het programma, de deelnemende koren en workshops vind je op de website van Koor&Stem

https://www.koorenstem.be/nl/ecj

Het festival wordt elke 3 jaar georganiseerd.

De volgende editie zal doorgaan van 11 tot 19 juli 2026 in Gerona (Catalonië, Spanje). 
Houd de website van The European Choral Assosiation in de gaten voor meer info. 

Ruby De Bruyne is gespecialiseerd in het organiseren en uitvoeren van muzikale activiteiten voor kinderen en volwassenen. In haar eigen concepten en werk in opdracht verwerkt ze steeds principes van groei, spel en verbondenheid. Ruby is actief in Vlaanderen en Brussel. Ze heeft een Master Muziekpedagogie behaald aan het Lemmensinstituut te Leuven en een extra Master Cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen.